Oficjalnie: Baqueira Beret otwiera sezon 2020-21 w piątek, 11 grudnia
Dzisiaj stacja Baqueira Beret ogłosiła, że wyciągi ruszą w drugim tygodniu grudnia, w piątek 11 grudnia. Oczywiście jeśli pozwolą na to warunki śniegowe i z zastosowaniem środków sanitarnych ustanowionych przez władze.
Stacja opracowała kompleksowy plan przeciwko Covid-19, dbając o to, żeby był to bezpieczny kierunek tej zimy.
Stacja wydała specjalny komunikat:
„Sporty zimowe uprawiane są na świeżym powietrzu, w otoczeniu przyrody, co samo w sobie jest bezpieczną aktywnością. Stacja opracowała jednak plan zarządzania obiektem, aby uniknąć zatorów i zagwarantować środki zapobiegawcze ustanowione w protokołach bezpieczeństwa w przestrzeniach wspólnych.
W tym celu wyszkoliliśmy cały personel i dostosowaliśmy swoje obiekty w zakresie protokołów bezpieczeństwa i dezynfekcji Covid19, zgodnie z zaleceniami odpowiednich władz. Chodzi o osiągnięcie idealnych warunków przy minimalnym ryzyku zarażenia podczas aktywności na świeżym powietrzu, oraz przy zachowaniu środków bezpieczeństwa, dystansu społecznego i krótkiego czasu ekspozycji.”
Organizacja i użytkowanie wyciągów narciarskich
Większość wyciągów stacji to wyciągi krzesełkowe na wolnym powietrzu lub przenośniki taśmowe, w których klient ma stały dopływ świeżego i czystego powietrza. W gondoli zostanie ograniczona przepustowość do 6 osób w każdym wagoniku, a okna będą umożliwiać odnawianie powietrza.
Baqueira Beret zwymiaruje przestrzeń oczekiwania w strefach wsiadania na wyciągi i tak zorganizuje kolejki, aby klienci zachowali bezpieczną odległość. Prędkość wyciągów zawsze będzie maksymalna, uzależniona oczywiście od warunków pogodowych i napływu klientów.
Używanie maski będzie obowiązkowe w kolejkach i na wyciągach narciarskich. Stacja gwarantuje regularne czyszczenie i dezynfekowanie instalacji.
Stacja zapewni minimalny czas oczekiwania przy maksymalnym bezpieczeństwie użytkowania wyciągów narciarskich, zawsze przestrzegając zalecanych protokołów sanitarnych. Przeciętny czas jazdy wyciągiem krzesełkowym wynosi 7 minut, czyli znacznie krócej niż w przypadku większości środków transportu, takich jak autobus, metro, kolej czy samolot. Wyciągi poruszają się z prędkością od 2,5 do 5 metrów na sekundę, w zależności od typu, przy odległości między krzesełkami od 15 a 30 metrów.
Standardowe przepisy bezpieczeństwa w ośrodkach narciarskich nakładają na narciarzy obowiązek szybkiego opuszczenia strefy wyciągów po zejściu z niego.
Restauracje
W barach, kawiarniach i restauracjach funkcjonować będą kody QR, które pozwolą na czytanie menu w telefonach. Zamówienia będzie można składać online, bez konieczności przechodzenia przez kasy, dania będą serwowane przy stolikach. będą używane na stołach do odczytu kart w telefonach komórkowych. Zamówienia online będą promowane bez konieczności udawania się do kasy i będą podawane przy stole. Liczba osób w każdej przestrzeni będzie regulowana zgodne z obowiązującymi przepisami.
W restauracjach 5J Grill Baqueira, Moët Winter Lounge i Refugi San Miguel będzie ono serwowane wyłącznie przy stole, po wcześniejszej rezerwacji i na trzy zmiany. Reszta obiektów gastronomicznych będzie realizować wspomniany system „dostawy” z zamówieniem przez QR i płatnością z góry.
Skipassy
Aby uniknąć przechodzenia przez kasy i dla wygody klienta, zaleca się korzystanie z BaqueiraPASS i BaqueiraTICKET.
Aby uniknąć przechodzenia przez punkty sprzedaży na stacji, BaqueiraTICKET będzie dostępny w różnych punktach odbioru w całym Val d’Aran, hotelach, restauracjach, biurach informacyjnych, sklepach i innych miejscach.